Column: touwtje uit de brievenbus, vergeet het nog maar.

Voor de 11e keer wordt Huissen bij kaarslicht georganiseerd. Vroeg in de avond ga ik samen met mijn echtgenoot naar het centrum van Huissen om hiervan te genieten. Wanneer wij onze fiets hebben gestald, wandelen wij door de Langestraat

Bewonderend langs de kraampjes en langs de, soms fel verlichte, winkels. Wij horen de sirene van de brandweerauto en even later moeten we aan de kant voor een politieauto. Wij hebben direct in de gaten dat er iets mis is en zien vanaf de markt grote rookpluimen omhoog komen. 
Wanneer we in de buurt van de Markt komen merken we dat deze is afgezet. We draaien om en via het Raadhuisplein gaan we naar de Antoniuskapel. Daar zingt een jongerenkoor stemmige kerstliederen. 

Wij vervolgen onze weg en na enige tijd komen we via de Vierakkerstraat weer bij de Markt uit. Deze is nog steeds afgesloten en de auto's van politie, brandweer en ambulances staan met zwaailicht aan nog steeds op de Markt. Inmiddels kunnen we constateren dat de brand in de oliebollenkraam gedoofd is en de hulpdiensten aan het opruimen zijn. 
Achter ons horen wij een aantal mensen flink klagen over de afgesloten Markt. "Onzin" dat deze afgesloten is, nu moeten ze omlopen. Volgens hen is dit machtsvertoon. Ik draai me om en meld dat er een flinke brand is geweest waarbij gewonden zijn gevallen. 

Vol onbegrip en met veel gemopper draait de groep mensen om, om hun weg te vervolgen. Verbijsterd kijk ik deze groep na. Nee, het zijn geen jongelui, maar een groep volwassenen van middelbare leeftijd. Alsof het niet verschrikkelijk is dat de oliebollenkraam die sinds jaar en dag op de Markt staat, totaal is uitgebrand, alsof het niet verschrikkelijk is dat twee medewerkers met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis zijn vervoerd. Alsof de politie voor hun eigen plezier de Markt afzet, alsof het voor de eigenaars van de omliggende kraampjes  zo leuk is om deze in allerijl achter te laten met hun koopwaar er in, alsof de eigenaar van de dieren uit de kerststal niet bezorgd zal  zijn om zijn beesten, alsof mensen daar niet gewoon  hun werk staan te doen. 

Ik maak me boos over het totale onbegrip van deze groep volwassenen. Direct denk ik aan de woorden van Jan Terlouw deze week en zijn touwtje uit de brievenbus. Wanneer we niet eens respect kunnen opbrengen voor onze eigen hulpdiensten, dan komt dat touwtje uit de brievenbus echt nooit meer terug!


Lokaal Belang Lingewaard
Actief, Betrokken en Correct

Fractie

Agenda

Partij

© Leijser.nu