LBL: (e)motie over woningbouw in Lingewaard

LBL: (e)motie over woningbouw in Lingewaard

Zoals u allen wellicht al hebt kunnen lezen of gehoord heeft via de dagelijkse beslommeringen bij de Lingewaardse koffieapparaten hebben we hier een probleem. Dat probleem is in de eerste plaats een landelijk probleem, maar daarom niet minder erg voor de inwoners van onze mooie gemeente.
Het structurele tekort aan woningen in alle geledingen van de markt (dus starters, maar ook doorstroomwoningen voor gezinnen met een modaal inkomen én niet te vergeten senioren) zorgt ervoor dat er in onze verschillende kernen sprake is van een uitloop.

Jongeren die graag in ‘hun dorp’ willen blijven wonen hebben geen schijn van kans, niet met een modaal inkomen, niet als starter en ook niet als alleenstaande. Ouderen die nog prima zelfstandig kunnen wonen na een rijk en maatschappelijk betrokken leven in hun ‘eigen dorp’ worden in de laatste jaren van dat mooie leven gedwongen om uit te wijken naar plaatsen die voor hen minder betekenen. Dit zijn geen keuzes, dit zijn de gevolgen van een woningmarkt waar vastgoedmagnaten en grondspeculaties eerder regel dan uitzondering zijn. Een liberale markt waar de gemeente praktisch aan de zijkant moet toekijken hoe dit allemaal kan gebeuren. Een markt waarbij het free for all principe nu heeft geleid tot torenhoge huizenprijzen, een stagnerende doorstroom en vooral heel veel tekort aan fatsoenlijke en betaalbare woningen.

Als LBL zijn wij dus ook een partij die deze signalen uit de samenleving oppakt en wij vinden daar wat van. Wij denken daarom niet in procedures, maar proberen te denken in oplossingen. Wij weten dat positieve discriminatie inmiddels een ingeburgerd fenomeen is in ons Nederlandse polderlandje. Maar wanneer we als fractie proberen om de Lingewaardse huizenmarkt met name beschikbaar te stellen aan Lingewaarders óf mensen die maatschappelijke binding hebben met Lingewaard springen een aantal mensen wel heel hoog in de boom. Termen als ‘eigen volk eerst’ en ‘discriminatie’ vielen ook in het gemeentenieuws.

Wij schrikken daar wel van. De geschiedenis leert ons namelijk heel veel, maar de conclusies die nu over onze motie getrokken worden zijn historisch incorrect en absoluut onbenullig te noemen. Als de mensen die dit schrijven de motie namelijk goed lezen dan is het inderdaad onze intentie om meer ruimte te geven aan Lingewaarders bij het zoeken naar nieuwe huizen. Maar wij verbieden niemand om hier te komen wonen. Is dit een voorbeeld van positieve discriminatie? Wellicht wel en dat is ook precies de bedoeling. Als lokale partij komen wij op voor onze kernen toch?

Met de verkiezingen voor de deur worden de messen blijkbaar al geslepen. Maar wij van LBL stonden én staan nog steeds achter deze motie. Woningbouw in Lingewaard is namelijk essentieel voor het (over)leven van onze kernen. Een huis is maar een huis, dat maakt nog niet je ‘thuis’.

#LBL #wonen #metelkaar
Terug naar overzicht

Fractie

Agenda

Partij

© Leijser.nu