9e Editie van de Excodus wandeltocht

9e Editie van de Excodus wandeltocht


Locatie:
Zalencentrum De Buitenpoort

Helmichstraat 1
6851 CB Huissen


Onderwerp: Algemeen

Aanvang: 09:30 uur

Op zaterdag 29 juni 2019 vindt de 9e Exoduswandeltocht plaats. De tocht gaat door de Betuwse natuur over prachtige dijken en langs cultuur historische plaatsen, zoals in Huissen “Exodusmonument en massagraf”, "massagraf" te Angeren, Kasteel en Fort Pannerden te Doornenburg , langs de Linge (de frontlinie in 44/45), Elden bij het voormalige veer bij “De Praets”, uiteraard de John Frostbrug in Arnhem, Malburgen “Mitchellmonument” en weer terug naar het schilderachtige Huissen waar de wandelaars worden ingehaald met doedelzakmuziek, diverse muzikale optredens op het podium, muziek uit de jaren '40-'50, diverse voertuigen uit WOII. 

Extra aandacht kunnen we ook geven aan het plechtige moment van de bloemlegging bij het Massagraf zaterdag tijdens de wandeltocht om 09.30 uur. Vertrek is vanaf de Buitenpoort (start- en finishlocatie) o.a. met Burgemeester van Lingewaard en opgeluisterd met WOII brandweerwagen, jeeps en doedelzakspelers.

Aanleiding voor deze evenementen wandeltocht:

De operatie Market Garden was gestrand. In de herfst van 1944 gelastte de bezetter iedereen huis en haard te verlaten. Het riviertje de Linge vormde de frontlijn en in de wijde omtrek woedde bruut oorlogsgeweld. Velen wachtte een barre uittocht en staken onder bedreiging van granaatvuur de Rijn over. De vluchtelingen konden pas na de bevrijding, in de lente van 1945, huiswaarts keren. De Exodus wandeltocht herinnert aan de kracht en vastberadenheid van de burgers. Ook is de tocht een ode aan alle burgers, die overal in de wereld op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld.

Meer lezen? Klik hier!
Aanmelden? Klik hier!Terug naar overzicht

Fractie

Agenda

Partij

© Leijser.nu